Nummer 4-2024

Att jag skrev i förra ledaren att Sveriges Filatelist-förbund håller på att dö fick jag reaktioner på: Det var f_nimej den bästa ledare jag har läst; Mycket tänkvärt; Tack för att du säger som det är; Du får rätt Jonas om vad du sa redan för 15 år sedan … och självklart några reaktioner som inte gillar att jag säger som det är – för det ”är” som jag skrev – jag har inte ändrat mig. 

När jag skrev den nya ledaren så är det  en dryg vecka kvar till den nationella utställningen i Karlstad (30 augusti till 1 september). Då träffas många tyckare och opinionsbildare under samma tak och jag tänkte därför ge lite bränsle till opinionsbildningen. 

1) Jag tycker att du ska läsa Peter Stommendals auktionskrönika i det här numret (sidorna 132–134) med rubriken Frimärkssamlandet blomstrar ju. Ni som återkommer till att frimärkssamlandet är på utdöende bör absolut justera era referenser efter att ni har läst.

2) Jag tycker att du ska läsa gästkrönikören Jack Preuveneers krönika i det här numret (sidorna 122–125) med rubriken Nästa generation filatelister – hur rekordpriser kan stödja filatelin.

Jag tror på framtiden, oj som jag tror på framtiden, och nu måste det hända. Men jag ser att utvecklingen går i motsatt riktning: – Jag läste på förbundets hemsida att de nu digitaliserar sin medlemstidning som ett alternativ. Ja de skriver till och med att 42% av medlemmarna vill det  (42% (314) av de 749 som svarade på frågan som ställdes digitalt).  Men 314 medlemmar av cirka 2.800 är ju bara cirka 11% och det bedömer jag mera representerar verkligheten. 

Tidningar inom vår hobby ska tryckas, det är själva naturen av vår hobby att erbjuda tryckta presentationer. En digital tidning är inte bara mindre intressant för målgruppen läsare, också annonsörernas intresse minskar eftersom en digital tidning inte öppnas, läses och når fram på samma sätt. Det är stor skillnad på annonsvärde = annonspriser i en digital produkt är mycket lägre än i en tryckt produkt.

Du får gärna säga emot mig. Gör gärna det när vi nu snart ses i Karlstad!

Nummer 4 av Nordisk Filateli ska vara hos dig senast den 15 september.