På fredag kommer Audrey Hepburn till Trelleborg

På fredag får Trelleborg stjärnbesök när megastjärnan Audrey Hepburn kommer till stan.

Skådespelerskan Audrey Hepburn dog 1993 i sviterna av en elakartad cancersjukdom. År 2001 beslöt det tyska postverket att uppmärksamma några av tidens mest kända filmstjärnor. Frimärket med Hepburn är hämtat från filmen Frukost på Tiffrany’s och det visar skådespelerskan iförd en svart hatt och med en cigarett i ett munstycke. När Hepburns son Sean Ferrer, fick se frimärket vägrade han att ge sitt tillstånd. Han ledde en kampanj mot tobak och alkohol. Bara några dagar före utgivningsdagen fick det tyska postverket därför förstöra 14 miljoner frimärken. Dock hade 3+3 ark med frimärket redan skickats till bland annat finansministeriet i Tyskland.

2004 publicerades en artikel som tog upp Hepburnmärket som aldrig gavs ut. Omgående hittade en samlare ett sådant stämplat exemplar, han arbetade som nattvakt på ett kemiföretag. Kollegorna kände till hans stora frimärksintresse och han brukade få frimärkena på den ankommande posten. När nattvakten såg bilden i tidningen plockade han fram sina album och hittade det beskrivna frimärket. På albumsidan hade han redan skrivit noteringen ”ej i katalogen”. Nattvakten insåg nu att frimärket måste vara värdefullt. Den 1 juli 2005 ägde försäljningen rum. Hepburnmärket såldes för otroliga €58 000 (motsvarande cirka SEK 700 000 idag). Fram tills nu har totalt fem stämplade Hepburnfrimärken hittats. Det är alltså fortfarande möjligt att göra fynd!

På fredag öppnar frimärks- och vykortsutställningen TRELLEBORG 2023 www.trelleborg2023.se. Utställningen är ett svensk-tyskt samarrangemang och genomförs i Söderslättshallen i Trelleborg under helgen 15-17 september. Nordisk Filateli www.filateli.se kommer att vara på plats och visar upp stjärnan Audrey Hepburn i sin monter.