Stjärnbesök på TRELLEBORG 2023

Frimärksutställningar ger ofta besökarna möjlighet att bekanta sig med objekt som man har hört talas om, men som de flesta nog aldrig har sett i verkligheten. Tack vare kontakterna som Nordisk Filateli har i frimärksvärlden kan vi visa det kanske mest sällsynta frimärket hittills under 2000-talet på utställningen TRELLEBORG 2023, den 15-17 september. Se frimärket live i montern hos Nordisk Filateli. Det visade exemplaret är det första som såldes publikt och ingår numera i Numberone Collection.

Bakgrund År 1929 föddes Edda van Hestra i belgiska Bryssel. Namnet säger säkert inget för de flesta, men som skådespelare valde hon det mer säljbara Audrey Hepburn. Hon hade nog egentligen tänkt sig en karriär som dansös, men det blev filmen som kom att bli hennes karriär efter rollen i Gigi på Broadway år 1951. Sedan följde ett pärlband av berömda filmer som Frukost på Tiffany’s 1961 och Charade år 1963 och då med Cary Grant i den andra huvudrollen. I den sistnämnda filmen är några sällsynta och dyrbara frimärken en viktig ingrediens.

Audrey Hepburn ägnade sig åt välgörenhet och speciellt var det UNICEF som fick hennes stöd. Men hon hade en ovana – hon rökte periodvis flera paket cigaretter per dag. Hon avled 1993 i sviterna av en elakartad cancersjukdom.

År 2001 beslöt det tyska postverket att ge ut en serie på fem frimärken som skulle uppmärksamma några av våra mest kända film-stjärnor. Man hade valt ut Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Jean Gabin, Greta Garbo och Audrey Hepburn. Förlagan med Hepburn var hämtad från filmen Frukost på Tiffrany’s och den visar skådespelerskan iförd en svart hatt och med en cigarett i ett munstycke. När sonen Sean Ferrer fick se märket vägrade han att ge sitt tillstånd. Han ledde nämligen en kampanj mot tobak och alkohol. Bara några dagar före den officiella utgivningsdagen fick tyska postverket därför förstöra 14 miljoner frimärken och endast de övriga fyra motiven nådde ut till postkontoren och tyska brevskrivare.

Frimärket har valören 110 + 50 pfennig och det hade tryckts i små ark om tio märken av Bundes-druckeri. Tre ark hade redan skickats till det tyska finansministeriet och samma antal till Deutsche Post. Det är finans-ministeriet som är utgivare av tyska frimärken och det är posten som sedan distribuerar dem. Tryckeriet krävde tillbaka de tre arken och uppmaningen ledde genast till åtgärd från Deutsche Post, men av någon anledning returnerades inte de ark som skickats till finansministeriet.

År 2004 publicerade en tysk filatelistisk tidskrift en artikel som tog upp Hepburnmärket som aldrig gavs ut. Tämligen omgående hittade en samlare ett sådant stämplat exemplar men han beslöt att behålla det. Märke nummer 2 upptäcktes av en annan samlare som arbetade som nattvakt på ett kemiföretag. Kollegorna kände till hans stora frimärksintresse och han brukade få frimärkena på den ankommande posten. När han såg bilden i tidningen plockade han fram sina album och hittade det beskrivna frimärket. På albumsidan hade han skrivit noteringen ”Ej i katalogen”.

Nattvakten insåg att frimärket måste vara värdefullt och han bad Rainer Wyszomirski i den lokala frimärksklubben om råd. Därefter kontaktades auktionsföretaget Heinrich Köhler i Wiesbaden och där insåg man genast vad det handlade om.

Frimärket blev höjdpunkten i den auktion som företaget planerade att genomföra sommaren 2005 och Hepburnmärket skulle avbildas på katalogens framsida. Men nu uppstod ett problem. Hur skulle finansdepartementet ställa sig till en försäljning? Skulle man kräva att få tillbaka frimärket?

Nu blev det inte så och den 1 juli 2005 ägde auktionen rum. Hepburnmärket var objekt #2350 och utropspriset hade satts till EURO 20,000. En handfull budgivare deltog och det hela slutade med att frimärket såldes för otroliga EURO 58,000!

Till dags dato har totalt fem stämplade Hepburnmärken hittats. Det är alltså fortfarande möjligt att göra fynd i kilovaror!

Men historien slutar inte här. Även Sean Ferrer hade fått ett ark och det lämnade han in till försäljning 2010. Det såldes för US$ 600,000 och hela beloppet delades mellan Audrey Hepburn Children’s Fund och UNICEF Tyskland.

Det är just det första Hepburnmärket som Nordisk Filateli har lyckats låna för att visa på utställningen i TRELLEBORG 2023, som är ett svensk-tyskt samarrangemang och genomförs i Söderslättshallen i Trelleborg dagarna 15-17 september.

Heinrich Köhler
Hepburnfrimärket som visas i TRELLEBORG 2023 den 15-17 september lånas ut av den nuvarande ägaren genom auktionsföretaget Heinrich Köhler GmbH i Tyskland, som också sålde frimärket 2005 för EURO 58,000.